glycollozing door vliegveld op Ekkersrijt

De Ekkersrijt is een beekje dat langs het vliegveld stroomt, daarna ten zuiden van Best en dan langs en door de Eindhovense woonwijken Achtse Barrier en Blixembosch, tot het uiteindelijk als Grote Beek in de Dommel komt.

In maart 2018 is er bij het ‘de-icen’ van vliegtuigen een of meer malen het gebruikte middel in de Ekkersrijt gelopen. Deze calamiteit is niet gemeld en kwam aan het licht toen in de waterpartij in de Achtse Barrier alle vissen doodgingen, en het vreselijk begon te stinken. Het Waterschap heeft onderzoek gedaan en kwam zodoende bij de dader uit.

De-icing-middelen bestaan uit een mengsel van twee soorten glycol, water en additieven. Het directe effect, waar de Achtse Barrier tegen aan liep, was dat glycol biologisch afgebroken wordt en daarbij alle zuurstof uit het water haalde. Hiernaar heeft het Waterschap onderzoek gedaan.
Een van de soorten glycol (“antivries”) is echter ook van zichzelf al vergiftig, evenals sommige additieven. Het effect daarvan (als dat er is) is tot nu toe niet onderzocht.
Ik heb er als secretaris van BVM2 een correspondentie over opgezet met het Waterschap. Die loopt nog.

Meer erover op www.bjmgerard.nl/?p=6261 .

Bernard Gerard
secretaris BVM2